10 sie

Różne rodzaje garnków i ich zalety

Kiedy myślimy o sprzęcie kuchennym, najczęściej wyobrażamy sobie garnki. Nic w tym dziwnego, bowiem w kuchni może zabraknąć różnych elementów, ale nie może zabraknąć garnków. Mogą być one wykonane z różnych materiałów, mieć różne pojemności a także przeznaczenie, bowiem w każdym garnku można gotować, ale nie w każdym można zapiekać.

Kiedy myślimy o sprzęcie kuchennym, najczęściej wyobrażamy sobie garnki. Nic w tym dziwnego, bowiem w kuchni może zabraknąć różnych elementów, ale nie może zabraknąć garnków. Mogą być one wykonane z różnych materiałów, mieć różne pojemności a także przeznaczenie, bowiem w każdym garnku można gotować, ale nie w każdym można zapiekać. Decydując się na zakup garnków powinno się zwracać uwagę na różne aspekty, między innymi na to ile mają uchwytów lub z jakich materiałów te uchwyty są wykonane. Bardzo ważnym jest, aby w zestawie posiadać także pokrywki, zwłaszcza takie, które ułatwią nam odcedzanie zawartości. Najważniejsze jest jednak to z jakich materiałów garnki są wykonane.

Garnki są praktyczne, ale mogą mieć także dużą wartość wizualną. Decydując się na ich wybór dobrym pomysłem jest kierowanie się ich stylistyką, ponieważ w ten sposób możemy stworzyć niepowtarzalne zestawy, które upiększą naszą kuchnię. Zazwyczaj dzieli się garnki na nowoczesne i tradycyjne. Nowoczesne wykonane są najczęściej z czystej stali nierdzewnej i nie posiadają zdobień, lub mają je w niewielkich ilościach, podczas gdy garnki tradycyjne są zwykle emaliowane, mogą posiadać drewniane rączki i występują w ciepłych barwach. Najważniejsze jest jednak to jakich materiałów użyto podczas produkcji. Najczęściej spotykane są garnki wykonane ze stali nierdzewnej. Są one eleganckie i błyszczące, a dodatkowo bezpieczne dla zdrowia. Nie każdy bowiem o tym wie, ale dawne garnki często były wykonywane ze stali o wątpliwej jakości, a stal ta pod wpływem temperatury i kwasów wydzielała do wody nieznaczne ilości substancji, które wpływały negatywnie na zdrowie i smak, choć wciąż była to stal nierdzewna. Ta dzisiejsza jest całkowicie bezpieczna, więc nie musimy się o nic martwić.

Decydując się na wybór takich garnków warto zwracać uwagę na dno. Często jest ono kilkuwarstwowe, dzięki czemu garnki nagrzewają się powoli, stopniowo i dłużej utrzymują temperaturę, choć czas ich nagrzewania jest dłuższy niż w przypadku garnków z cienkiej stali. Są one wytrzymałe, a dodatkowo mogą służyć także do zapiekania, ponieważ poza grubszym dnem posiadają także pogrubione ścianki. W przypadku zapiekania należy pamiętać jednak o tym, że nie powinno się używać temperatury wyższej niż 180 stopni Celsjusza i nie wolno wkładać garnków do piekarnika jeśli mają one plastikowe rączki. Zaraz obok garnków stalowych najpopularniejsze są garnki emaliowane, które w ostatnich czasach wracają do łask. Garnki emaliowane były wykorzystywane w dawnych czasach i zostały wyparte prze nowoczesne, z lepszej stali. Dziś stosuje się obie techniki, dzięki czemu naczynia te również wykonane są z najlepszej jakościowo stali, która dodatkowo zostaje zabezpieczona warstwą emalii, która jest bardziej wytrzymała od tej stosowanej dawniej. Emalia jest stosowana także w celu dekoracyjnym, ponieważ dzięki niej garnki mogą mieć różne kolory i wzory, więc jeśli tylko chcemy, możemy stworzyć własny zestaw kierując się samym wzornictwem. Pamiętajmy jednak, że nawet najbardziej wytrzymała emalia ma swoje słabe strony. Przykładem jest wrażliwość na kwasy, więc nie warto pozbywać się z nich kamienia za pomocą roztworu wody z octem. Najbardziej wytrzymałe są bez wątpienia garnki żeliwne. Są one grube i ciężkie, długo się nagrzewają i przez długi czas utrzymują temperaturę, dlatego doskonale nadają się do zapiekania nawet w bardzo wysokich temperaturach.

Wybór odpowiednich garnków jest kluczowy jeśli zależy nam na największej możliwie swobodzie podczas gotowania. Niezależnie od tego czy wybierzemy garnki wykonane z samej stali czy też pokryte emalią, możemy być pewni, że materiały z których zostały wykonane są zupełnie bezpieczne i neutralne dla zdrowia. Zwracajmy uwagę na grubość dna i ścianek jeśli chcemy aby garnki służyły nie tylko do gotowania i duszenia, ale także do duszenia. Jeśli zależy nam na wszechstronności, warto mieć w swojej kuchni zarówno lekkie garnki stalowe, cięższe emaliowane i najbardziej solidne wykonane z żeliwa.

Przy współpracy z naczynia.olkusz.pl

Napisz Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *